„De ce sunt importanți silicații în viața cotidiană?” – În cadrul acestui eveniment ne dorim să prezentăm câteva minerale din clasa silicaților, într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg. Dorim să răspundem la întrebarea ,,De ce sunt importanți silicații în viața cotidiană?”, prin ilustrarea unor minerale destul de comune în natură, care pot să aibă numeroase aplicații în domenii diverse. Astfel, prezentăm o serie de minerale precum muscovitul, caolinitul, talcul și montmorillonitul, printr-o serie de filme scurte care vor fi postate direct pe pagina muzeului. Prin intermediul videoclipurilor și al imaginilor, vizitatorii evenimentului online vor avea ocazia să descopere o gamă variată de aplicații ale acestor minerale, de la domeniul medical, la cel al industriei alimentare sau la cel al rocilor decorative. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere specii minerale pe care le folosesc frecvent în viața de zi cu zi și poate, nici nu știu prea multe despre existența lor.
Prezentarea va fi sub forma unei succesiuni de filme scurte, care vor fi postate pe pagina de Facebook a muzeului (fie direct, fie ca link Youtube), în intervalul 19.00-19.30, putând fi vizionate și ulterior.
https://www.facebook.com/Muzeu.Mineralogie.UBB
„De ce ar trebui să ne preocupe speciile invazive?” – reprezintă un minidocumentar cu durata de aproximativ 10 minute, ce abordează situația speciilor de plante și animale invazive la nivel mondial. După această trecere în revistă se va aprofunda situația din România, cu accent pe reptilele invazive.
Acest material video va fi încărcat pe canalul de YouTube al Vivariului, în data de 12.06.2021, la ora 19.00.
https://www.youtube.com/channel/UC3sAah78XCie9aDaHBEnCEg
„Amintiri din epoca de gheață” – Sub acest generic va avea loc o ediție online în care vor fi prezentate resturi fosile ale megafaunei din Pleistocen.
Ultima mare glaciațiune din Pleistocen, cunoscută și sub numele de „epoca de gheață”, a dus la dispariția unor animale de dimensiuni mari (mamutul și rinocerul cu blană, ursul de peșteră) de pe Terra. Fosilele păstrate sunt dovezi clare ale existenței lor și mijloace prin care ne putem „aminti” condițiile vitrege de viață în care au trăit aceste animale, în contextul răcirii climatice globale.
Ediție online, între orele 20.00-21.00, pe pagina de Facebook a muzeului.
https://www.facebook.com/Muzeu.Paleontologie.UBB
„De ce este important David Prodan astăzi?” – puteți viziona două interviuri despre importanța lui David Prodan în prezent, ca istoric, ca intelectual și ca model uman. Vor vorbi Ioan Drăgan, fostul director al Arhivelor Naționale filiala Cluj-Napoca, și prof. dr. Ionuț Costea, care cunosc îndeaproape viața și opera marelui istoric român.
Materialul poate fi accesat exclusiv online, pe pagina Facebook, Muzeul Memorial David Prodan, în data de 12 iunie a.c., începând de la ora 18:00.
https://www.facebook.com/muzeulmemorialdavidprodanubb
„Ce știți despre ,,marile doamne’’ ale UBB?” – Publicul este invitat să răspundă online la o serie de întrebări despre personalitățile feminine ale universității clujene. Chestionarul va fi încărcat pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie al Universității, începând cu ora 17.00, în data de 12 iunie 2021. Cei care vor răspunde corect la toate întrebările vor primi drept premiu un set de cărți din colecția Personalități ale Universității „Babeș-Bolyai”.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057172732711&show_switched_toast=true
Input your search keywords and press Enter.