Noaptea Muzeelor

1. Muzeul Etnografic | Orar de vizitare: 18:00-24:00 | Adresă: Str. Memorandumului, nr. 21, Palatul Reduta

„Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó” – Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești, de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originară a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul.

„Case de lemn din Bucovina” – Ádám Keleti Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică. Expoziția a fost deschisă la Suceava și urma să fie transferată la Cernăuți, dar din cauza războiului din Ucraina, nu a mai fost posibil. Va fi găzduită de Muzeul Etnografic.

Pentru artist, instituționalizarea radicalismului avangardist reprezintă o realitate incontestabilă. Prin urmare, în cazul său, „a inova” este echivalent cu „a reînnoi” experiența artistică și estetică a unor curente precum Suprematismul, Abstracționismul sau mișcarea Pop-Art, privite cu reverență, ca repertorii formale etern valabile. Printr-un exercițiu laborios și matur, artistul plastic ne îndeamnă să vedem, prin suprafețele semnificative ale lucrărilor sale, un viitor actualizat odată cu fiecare clipă prezentă.

„Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm, Maierii Albei Iulia, aflate în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție.

„Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor” – Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume, biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului, în anul 1966.


Parteneri: Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

2. Muzeul de Istorie a Transilvaniei | Orar de vizitare: 19.00-24.00 | Adresă: Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

„Istoriile Clujului” – Expoziția rezumă ceea ce se știe și chiar ceea ce nu se știe despre Cluj. Ea prezintă și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum. Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului.
Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman
Design expoziție: Török Károly
Fotograf expoziție: Sergiu Odenie
Concept imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu
„Incursiuni dacice în spațiul virtual” – Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual, prin intermediul tehnicii moderne din expoziție, cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.
„LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” – Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere. Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației, cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României. Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative, redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
Eveniment special:
„HIGH CLASSIC ROOMS”
Saloane muzicale de muzeu
Antonio Vivaldi Anotimpurile Vlad Răceu – vioară solo
Cvartetul Arcadia
Ana Török – vioara I
Răsvan Dumitru -vioara a II-a
Traian Boală – violă
Zsolt Török – violoncel
Erich Türk – clavecin
Ora de incepere: 18:00
Expozițiile MNIT din spații neconvenționale: | Orar de vizitare: 10.00 – 22.00 | Adresă: Str. Alexandru Vaida Voevod, nr. 53B, et. 1 (Iulius Mall)

„Podoabele timpului (II). O istorie a modei din Transilvania”
– Prezintă, pe panouri, o istorie legată de moda din Transilvania, prin piese de vestimentație ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția aduce informații inedite, tocmai pentru că aceste textile nu au fost expuse în această formă. Unele dintre ele au făcut parte din anumite expoziții temporare, însă altele nu au mai fost prezentate. Este o ocazie unică pentru public să le vadă.

Orar de vizitare: non-stop |
Adresă: Bulevardul Eroilor, Instalatia „10×10”

„(A)ere de primăvară. Istorii, sărbători, tradiții”– Expoziția reflectă tradițiile, sărbătorile și, în general, modul cum e reflectată primăvara de-a lungul istoriei, din preistorie și până azi.

Parteneri și sponsori: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Universitatea „Babeş-Bolyai”; Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva; Laviniu Lazăr; Radu Lupescu; Radu Mârza; Anca Bâlc; Direcția Județeană de Statistică Cluj; Muzeul de Artă Cluj-Napoca; Biblioteca Județeană „Octavian Goga”; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Muzeul Hoștezenilor, al Parohiei Reformate Cluj; Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia;
Muzeul Național de Istorie a României, București; Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța; Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva; Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin; Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – Galați; Muzeul Municipal Mediaș; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Național al Banatului; Muzeul de Istorie și Arheologie; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Tulcea; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău; Muzeul Etnografic al Transilvaniei; Iulius Mall.

Parteneri media: Radio Cluj; TVR Cluj; EBS Radio; cluj24.ro; EM Art; Clujul Cultural; Transilvania Reporter; Dilema Veche.

3. Muzeul de Artă | Orar de vizitare: 19:00-24:00 | Adresă: Piața Unirii, nr. 30

Galeria de Artă Națională – Reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și se desfășoară de-a lungul a 15 săli, situate la etajul clădirii. Ţinând seama de specificul patrimoniului, expoziția propune o evoluție cronologică și stilistică a lucrărilor, desfășurându-se de-a lungul a cinci secole de artă plastică naţională (secolele al XVI-XX-lea).

„Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” – Expoziția „Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” aduce în fața publicului creațiile tinerilor artiști, respectiv dorința de a prezenta publicului evoluția și noile trenduri în arta contemporană. Această expoziție este una specială, deoarece lucrările expuse sunt în oarecare măsură cărți de vizită ale unor artiști aflați în formare.
„Vargha Mihály. Expoziție de sculptură” – Expoziția de sculptură a artistului transilvănean Vargha Mihály este nu numai o incursiune în sculptura modernă, ci și în evoluția artistică de aproape trei decenii a artistului, care, prin munca sa, nu a contribuit doar la dinamizarea artelor plastice transilvănene, dar a și deschis calea spre noi orizonturi ale unei ramuri a artei plastice, unde nu numai ingeniozitatea și spiritul, ci și capacitatea de modelare a formelor sunt elemente cheie ale creației.
„Amurg” – Expoziția „Amurg” a fotografului Virgil Mleșniță este o incursiune în lumea Maramureșului, care trece dincolo de superficialitățile și clișeele cunoscute, oferind o imagine profundă și personală a unui cotidian și a unui spațiu supus schimbărilor permanente cauzate de timp și de om.
„Expoziție de artă contemporană. Pictură și sculptură” – Expoziția dorește să aducă în fața publicului creații ale artiștilor contemporani din centrul de artă Cluj-Napoca și nu numai, cu scopul de a oferi vizitatorilor nu doar o incursiune în evoluția artistică, ci și un spațiu de reflecție dedicat trecutului, prezentului și viitorului.

4. Casino (Centru de Cultură Urbană) | Orar de vizitare: 18:00-24:00 | Adresă:Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, f.n.

„Tehnologia de mâine în expoziția de azi” – Vino în lumea inovației și tehnologiei, pe care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca o aduce pentru prima dată în atenția publicului la Noaptea Muzeelor, într-o expoziție unică, originală și diversă! De la arhitectură în miniatură, construcții din lemn de balsa, calculatoare, circuite, mașini solare și de formula 1, la materiale folosite în industrie, instalații și roboți, de la idei, la proiecte și inovații, viitorul devine realitate în Laboratorul UTCN ! Descoperă o universitate pentru societate!
Organizator: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Coțmos – Este expoziție fascinantă de astrofotografie ce prezintă corpurile cerești și cerul de noapte imortalizate de camera foto a artistului Ștefan Pop-Coț.
Eveniment special:
„ART & SOUND @ Casino Parc [live band]” – The stars will glitter in the sky and as the people gathered will be merging conversations and laughter, bodies moving driven by the live sound of the band, in the outlines of art, technology and history, at the Casino building.
Parteneri: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca; Alandala Events; Visit Cluj; Ștefan Pop-Coț
Interval orar: 19.00-24.00.

Galeria B
„Orașul și Academia” – este expoziția foto-documentară dedicată istoriei Colegiului Iezuit din Cluj.
În cadrul acestuia a funcționat, începând din 1581 Academia Claudiopolitană (Academia Clujeană), prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României, care a primit încă de la întemeiere, privilegiul de a conferi absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor.
Catalogul expoziției, editat în limbile liniilor de studii ale Universității Babeș-Bolyai (română, maghiară, germană și engleză), se află la dispoziția vizitatorilor.
Organizator: Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”.

Parteneri: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca; Alandala Events; Visit Cluj.

5.Turnul Croitorilor (Centru de Cultură Urbană) | Orar de vizitare: (numai pe bază de programare): 17:00-24:00 | Adresă:Str. Baba Novac, nr. 35.

„Orașul și Academia” ” – Expoziția foto-documentară prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căruia funcționa Academia Claudiopolitană, prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României. Această instituție, încă de la întemeiere, avea privilegiul să acorde absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Catalogul expoziției, editat în limbile română, maghiară, germană și engleză, se află la dispoziția vizitatorilor.
„Istoria pe masă” – Expoziția de reconstituire istorică, cuprinde o selecție de 8 diorame realizate sub marca „The Kobold”, cu fidelitate față de izvoarele arheologice și istorice disponibile în prezent. Dioramele surprind diverse aspecte ale universului medieval, printre care se numără: Peisaj rural din secolul al XV-lea a (scara 1:72), Dealul Bobâlnei (1437) (scara 1:72); Fortificația medievală timpurie de la Cluj-Mănăștur (scara 1:72) și Biserica medievală din Bădeni, județul Cluj (scara 1:64)..
„Curierul Timpului” – Expoziție de mixed media, Flavius Lucăcel. „(…) întîmplarea, intuiția și priceperea omului practic, obișnuit să facă din materiale obiecte, din ceva altceva, l-au împins pe Flavius Lucăcel către o multiplă resuscitare de antecedențe: salvează ferestre vechi și repune astfel în circuit fragmente de trecut comunitar, cu adaosurile textile tot „patrimoniale”; reamintește și tradiția picturii pe sticlă, religioasă/nereligioasă; și o prelungește în felul său pe cea a „naivilor”. Împletind aceste fire, artistul-meșteșugar avansează impetuos, cu sentimentul că devine un soi de Curier al timpului” – Ion Bogdan Lefter.
„Turnul Croitorilor de-a lungul timpului” – Este o expoziție foto-documentară, o călătorie fascinantă în istoria Turnului Croitorilor, cu informații și imagini despre incintele medievale ale Clujului, despre breasla croitorilor, diverse ipostaze ale turnului și modificări prin care a trecut de-a lungul celor mai bine de cinci secole de atestare documentară. Expoziția este prezentată în limbile română, engleză și maghiară.
Evenimente speciale:

„Historical Miniature Wargames” ” – Propunem generalilor aspiranți să participe la jocuri de simulare militară istorică. Jocurile utilizează reprezentări ale unităților militare autentice, cunoscute, în mod generic, în lumea largă, sub numele de historical miniature wargames. Rolul acestora este, pe lângă aspectul distractiv, unul bogat educativ și benefic pentru înțelegerea realităților istorice: exercițiul mental de a coordona armate, ținând cont de particularitățile diferitelor tipuri de soldați, relief și variabile, ca moralul trupelor sau alte aspecte neașteptate.

Interval orar: 17:00-21:00.

,,UBB 440-începuturile iezuiteˮ – Filmul documentar prezintă istoria primelor secole în care a existat învățământ de nivel academic la Cluj. El se concentrează pe evoluția Colegiului Iezuit, pe lângă care au funcționat diferite instituții de învățământ: școală de nivel mediu, internat (convict), Academie/Universitate și Seminar Teologic. Filmările au fost realizate în locurile și clădirile care se leagă nemijlocit de aceste structuri academice.


Orarul proiecțiilor: 19:00 și 22:00.

Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar; Muzeul de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”; Biroul Programe Culturale și pentru Tineret Cluj-Napoca; Asociația Istoria Vie; The Kobold; Sarcastic Gamers; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Asociația Clujul de Altădată; Universitatea „Babeș-Bolyai”; Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”; Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității „Babeș-Bolyai”.

6. Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 20:00-24:00 | Adresă:Str. Croitorilor, nr. 13.

„Memoria Holocaustului transilvan” – Vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate și explicații din partea personalului muzeului cu privire la istoria și Holocaustul evreilor din Nordul Transilvaniei.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

7. Muzeul Memorial „David Prodan” (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 18:00-21:00 | Adresă: Str. David Prodan, nr.1.

Expoziția permanentă „David Prodan” – expoziție de Octavian Pavel, curator Lina Țărmure. – Persoanele interesate au ocazia de a vizita gratuit locuința istoricului David Prodan, în care se păstrează biblioteca sa, documente inedite și obiecte personale care i-au aparținut în ultima parte a vieții. Muzeul expune și diplome primite de academicianul David Prodan de-a lungul carierei sale, fotografii din diverse etape ale vieții, precum și autografe primite din partea altor personalități de marcă din România și străinătate. De asemenea, pentru persoanele care nu pot vizita muzeul, pe pagina de Facebook a acestuia vor fi încărcate materiale audio-video, care vor oferi informații suplimentare privind viața și activitatea unuia dintre cei mai mari istorici români, care a adus o contribuție majoră la istoriografia națională.
Eveniment special:
Interviu filmat despre personalitatea lui David Prodan– Domnul Mihai Gherman, cercetător în cadrul Bibliotecii Academiei Române, filiala Cluj-Napoca și apropiat al lui David Prodan, va oferi un interviu despre omul și activitatea marelui istoric clujean.
Interviul va fi difuzat pe pagina de Facebook a muzeului. Interval orar: 17:00-21:00.

Parteneri:

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”; Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

8. Muzeul „Alexandru Duma” (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 18:00-24:00 | Adresă:Str. Calea Moților, nr. 11.

Colecția de desene „Alexandru Duma” – Muzeul „Alexandru Duma” este atât un muzeu clasic, cât și un cadru multimedia dedicat rememorării Primului Război Mondial, pornind de la experiența personală a artistului, decedat pe front în 1916. Expoziția permanentă include: o selecție grupată tematic a celor mai reprezentative desene de pe front ale artistului Alexandru Duma (1887-1916) și obiecte autentice din Primul Război Mondial, o platformă digitală care cuprinde totalitatea schițelor, un portret biografic și informații despre traseul artistului pe front, o sală VR, în care se poate viziona un scurtmetraj 3D inspirat de evenimentele Marelui Război.
Eveniment special:

Museum Quest – Ghid VR – Noaptea Muzeelor va prilejui lansarea versiunii 1.0 a ghidului virtual al muzeului. Acesta va putea fi parcurs și pe dispozitive VR. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să descopere muzeul pe cont propriu, pornind de la o activitate de tip Museum Quest menită să le pună la încercare abilitățile deductive. Ambele activități sunt accesibile și în limba engleză.

Parteneri:
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”; UBB Cultural.

9. Muzeul de Mineralogie (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 18:00-24:00. | Adresă: Str. M. Kogălniceanu, nr. 1, parter (sediul central UBB).

„Marile regiuni miniere ale României și mineralele lor” – România este renumită prin bogăţia sa minerală, mineritul reprezentând cândva o ramură economică tradiţională. Zonele cele mai cunoscute din acest punct de vedere, bogat reprezentate în expoziţie, sunt: provincia Oaş – Gutâi – Ţibleş, cu centrul la Baia Mare; provincia Munţilor Apuseni, cu centrul la Brad (ambele cu zăcăminte în principal de origine hidrotermală) şi provincia Banatului, cu centrul la Ocna de Fier-Dognecea (cu zăcăminte de skarne asociate magmatismului banatitic). Principalele ocurenţe mineralogice din aceste provincii sunt reprezentate prin mineralele metalice (cu valoare economică) şi cele de gangă (nemetalice, steril) cele mai caracteristice.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

10. Muzeul Zoologic al Universității „Babeș-Bolyai” | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Adresă: Strada Clinicilor, nr. 5-7.

„Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic”

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sălbatice sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Înfiinţat în 1859, Muzeul Zoologic-UBB găzduieşte unele dintre cele mai vechi colecţii din ţară, în care se găsește o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum şi multe animale originare din diferite colţuri ale lumii. Vă așteptăm să ne vizitați!

 

Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

11. Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” | Orar de vizitare: 19.00-24.00 | Adresă: Strada M. Kogalniceanu nr.4, parter

„Terenuri scăldate în soare, în aer și în apă – o istorie a parcului sportiv universitar din Cluj” – Propunem publicului clujean o incursiune în istoria parcului cunoscut astăzi sub numele de Parcul Hațieganu – una dintre cele mai importante oaze de verdeață și recreere ale orașului nostru. Prin imagini și texte sugestive, vom evoca personalitatea fondatorului acestui parc, profesorul universitar și medicul Iuliu Hațieganu, dar și diferitele denumiri ale acestui loc (parcul Carol II, parcul Babeș etc.). Un alt segment important al expoziției va fi dedicat clădirilor găzduite în acest parc și anumitor evenimente sportiv-culturale care s-au desfășurat aici de-a lungul timpului.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca; Muzeul Școlii Medicale Clujene; UMF Cluj-Napoca.

12. Vivarium | (Universitatea „Babeș-Bolyai”) |Orar de vizitare: 18:00-24:00. | Adresă: Str. Clinicilor, nr. 5-7.

„Ritualuri nupțiale la Amfibieni și Reptile” – Expoziție fotografică având ca tematică comportamentul nupțial al unor specii autohotone de amfibieni și reptile.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

13. Sala „Liviu Vlad” | (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Str. Calea Moților, nr. 11, etaj 5, sala 509.

Colecțiile „Secvențe Venețiene”, „Transylvania Vetera” și „Alma Mater Napocensis” Sala „Liviu Vlad” a fost inaugurată la 28 februarie 2020 și adăpostește, sub forma unei expoziții permanente, trei colecții donate de artistul Liviu Vlad Universității „Babeș-Bolyai”. De profesie medic chirurg, Liviu Vlad (n. 15 ianuarie 1946) s-a preocupat în paralel și de pictură, după cum mărturisea: „Fiind un peregrin pasionat de istorie, am redat plastic locurile pe care le-am parcurs, revenind adeseori cu gândul și consemnând prin imagine locurile predilecte”.
Eveniment special:
„Prin Transilvania. Pe urmele artistului Liviu Vlad” – Vizitatorii care vor trece pragul Sălii „Liviu Vlad”, cu ocazia Nopții Muzeelor 2022, vor avea parte de o incursiune în timp cu ajutorul codurilor QR, care conduc spre informații inedite despre o selecție de tablouri dedicate patrimoniului arhitectural din Transilvania. Vă invităm într-o călătorie plină de culoare, pentru a descoperi poveștile bisericilor de lemn și ale cetăților fortificate, redate cu măiestrie de Liviu Vlad.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

14. Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie | (Universitatea „Babeș-Bolyai”) | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Str. M. Kogălniceanu, nr. 1 – clădirea centrală a Universității „Babeș-Bolyai”, holul central..

„Microfosile – lumea nevăzută” – este o expoziție temporară fotografică, inedită, cu imagini ale unor fosile microscopice, așadar, care nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.

15.Complexul Acvaristic | (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Str. Calea Mănăștur, nr. 3-5, clădirea Rectoratului

Complexul Acvaristic al USAMV Cluj-Napoca– oferă vizitatorilor o experiență recreațională și educațională prin prezentarea de exponate naturale reprezentative zonelor umede și mediilor acvatice, precum și acvarii cu peste 70 de specii de pești, amfibieni și plante, atât din România, cât și din diferite zone geografice ale lumii.

16. Muzeul de anatomie animală comparată | (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Str. Calea Mănăștur, nr. 3-5, clădirea Rectoratului.

Muzeul de anatomie comparată a animalelor al USAMV Cluj-Napoca – Cuprinde piese anatomice provenind de la o mare varietate de specii de animale, atât domestice, cât și sălbatice.

17. Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca – Galeria Casa Matei | Orar de vizitare: 18.00-24.00 | Str. Matei Corvin, nr. 6, Casa Matei Corvin.

„Expo Maraton 2022” – ediția a X-a – Este o competiție de proiecte expoziționale individuale dedicată studenților UAD cu scopul promovării debutului artistic, al susținerii artei contemporane tinere și al asigurării unui context care să favorizeze dialogul vizual și conceptual între producția artistică a tinerilor artiști și diferite categorii de public. Din 2011 până astăzi, aproximativ 150 de artiști și-au expus proiectele în cadrul Expo Maraton, edițiile succesive generând crearea unei adevărate platforme de lansare pentru tinerii artişti.
1. Marius Ghita – Acherusia.
Acherusia este un proiect taciturn care situează omul în sânul a ceea ce (încă) nu cunoaște. Proiectul propune căutarea și cercetarea alegorică a unor granițe între uman și dubitativ, constructiv şi deconstructiv, perfectibil și perfect, măsurabil sub o formă sau alta în timp și coexistent acestuia.
2. Ioana Andrei – #CelTex.
#CelTex este un proiect ce vrea să introducă privitorul în universul organic al lumii, unde componenta celulară este punctul central. Alegerile cromatice, gama de materiale utilizate și compoziția instalației sunt create astfel încât privitorul să fie transpus într-o lume celulară, sigură și gata de explorare și descoperire.
3. Teodor Buruiană – Sensibilitatea tăcerii.
În tăcere, cuvântul este prezent şi absent în aceeaşi măsură, acest moment putând fi considerat un limbaj al corpului, al gesturilor sau al conexiunii indirecte dintre oameni. Conceptul proiectului se bazează pe sensibilitatea momentelor de tăcere utilizate frecvent în diferite contexte și oferă privitorului o instalație imersivă. Parteneri: Asociația UniversitArt; ASUAD; Institutul Francez din Cluj-Napoca; Centrul Cultural German; Institutul Polonez București; Transylvania Trust; Galeria Quadro; Matca Art Space; White Cuib; Sector 1 Gallery București; Galeria Laborna București; Fundația Interart Triade Timișoara; Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

18. Muzeul Mitropoliei Clujului | Orar de vizitare: 10.00-24.00 | Piața Avram Iancu, Demisolul Catedralei Mitropolitane

Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească – prezintă celor interesați o deosebit de valoroasă și importantă colecție de icoane pe lemn și sticlă, încadrate cronologic între secolul al XV-lea și al XIX-lea, obiecte de cult, tablouri, portrete, veșminte și obiecte ale foștilor ierarhi ai Eparhiei Clujului, antimise etc. O componentă importantă o reprezintă și colecția de carte veche românească, aceasta cuprinzând manuscrise și cărți vechi bisericești datând din intervalul anilor 1500-1870. În cadrul Muzeului Mitropoliei Clujului se află și Necropola ierarhilor, aici dormindu-și somnul de veci Nicolae Ivan, Teofil Herineanu, Bartolomeu Anania și Vasile Flueraș.
Expoziție temporară de „Miniaturi” (icoane) a artistului plastic Dr. Ana Platon Expoziția cuprinde 20 de miniaturi care, într-un stil ce amintește privitorului de arta împodobirii vechilor manuscrise medievale, înfățișează chipurile Maicii Domnului și ale altor Sfinți importanți ai creștinătății. Invitat special, Prof. Univ. Dr. Marcel Munteanu.
Ora vernisajului: 19.50.
Evenimente speciale:
Programul iconografic al celui mai vechi manuscris păstrat în România (Evangheliarul de la Lorsch – „Codex Aureus”, sec. IX) – Conferința susținută de Dl. Prof. Univ. Dr. Adrian Papahagi îi va purta pe cei prezenți în fascinantul univers al manuscriselor medievale, Codex Aureus remarcându-se prin valoarea istorică și artistică inestimabilă, acest produs al curții carolingiene fiind unul dintre cele mai relevante exemple ale rafinamentului cultural-artistic atins în Europa veacului al IX-lea.
Ora de începere: 19.30.
Recital intrumental-vocal „Nocturne” – Recitalul îi va avea în prim-plan pe elevii și profesorii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, aceștia urmând să interpreteze o suită de arii și piese aparținând marilor compozitori europeni, publicul având ocazia de a se bucura atât de recitaluri vocale, cât și instrumentale, memorabile (pian, vioară, violoncel etc) .
Ora de începere: 20:20.
Parteneri: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; Radio Renașterea; Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Cluj-Napoca.

19. Institutul Francez – Galeria La Cave | Orar de vizitare: 19.00-24.00 | Str. I.I.C. Brătianu, nr. 22

„CARITAS. Scurtă istorie ilustrată”O uriașă escrocherie a României ultimilor 30 de ani, Caritas a fost un joc piramidal care a funcționat la Cluj, la începutul anilor ’90, atrăgând milioane de deponenți din toată țara. Cu consecințe vizibile și azi pentru cei impresionați sau iritați de mirajul Clujului și relevant pentru prezentul nostru traversat de dezinformare, fenomenul Caritas e reprezentat în expoziția curentă de ilustratoarea Lucia Mărneanu, în 40 de desene însoțite de texte, care dezvăluie cu umor, implicațiile politice ale jocului. Pentru elaborarea acestora, Lucia Mărneanu a avut sprijinul unui expert istoric de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a verificat adevărul istoric al informațiilor
Desen și text: Lucia Mărneanu
Consultant artistic: Petro Ionescu
Curator: Georgia Țidorescu
Parteneri: Reactor; Distral; Domeniile Franco-Române; Île de France.

20. Centrul de Interes | Orar de vizitare: 08.00-24.00 | Str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9

„Digital Interactive Arts Showcase” – Centrul de Interes prezintă un eveniment cultural care aduce în prim-plan rezultatele artistice ale programului de master Digital Interactive Arts din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. „Digital Interactive Arts Showcase” este o expoziție menită să prezinte unele dintre cele mai apreciate lucrări de artă digitală interactivă. Tematica programului de masterat este abordarea inovativă, comprehensivă și multidisciplinară a producției de artă new media, respectiv crearea și dezvoltarea proiectelor artistice, folosind interacțiunea în diferite modalități: între artiști și tehnologie, artiști și public, lucrări și spațiul expozițional sau, pur și simplu, între subiect și vizitator. Publicul este invitat într-un cadru cu diverse instalații care îndeamnă spre introspecție și reflectare, acestea fiind atinse cu ajutorul interactivității. Evenimentul îi aduce la Centrul de Interes pe masteranzii programului Digital Interactive Arts și coordonatorii acestora: Cristina Pop-Tiron și Adelina Bulibașa.
Parteneri: BT Contemporary Art; Universitatea „Babeș-Bolyai”; Facultatea de Teatru și Film; Digital Interactive Arts.

21. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, al județului Cluj | Orar de vizitare: 17.00-24.00 | Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 69-71.

„Tehnică și mijloace pentru intervenții” – Expoziția prezintă publicului interesat echipamentele și autospecialele pentru intervenții, cum ar fi cele de stingere a incendiilor, descarcerare, salvări din medii ostile, acordarea primului ajutor calificat ș.a. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea câteva dintre echipamentele folosite în trecut de pompieri.
Eveniment special:
Atelier demonstrativ de acordare a primului ajutor – Prezentarea manevrelor salvatoare de vieți, de către instructorii Centrului de Formare SMURD și personalul cu experiență, în cadrul misiunilor de acordare a primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.
Interval orar: 18:00 -20:00