1. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Orar: 14:00-24:00 (variază, în funcție de eveniment), str. Memorandumului nr. 21

Eveniment: Ziua Africii; orar: 14:00-23:00

Expoziție temporară: „Costume din zona Clujului”; orar: 18:00-24:00, ultima intrare ora 23:00

Expoziție temporară: „Africa în imagini și povești”; orar: 17:00-23:00

Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”; orar: 18:00-24:00, ultima intrare ora 23:00

Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”; orar: 18-24, ultima intrare ora 23:00

Descrierea evenimentelor:

Ziua Africii – se desfășoară pentru prima dată în incinta instituției de cultură și marchează începutul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Grupul de Parteneriat African. Evenimentul are două componente cu activități care se vor desfășura în curtea interioară a muzeului și în Galeria Cellarium, de pe strada Memorandumului nr 21.

  1. Activități în curtea muzeului între orele 14-23: dansuri şi programe artistice din zone de pe continentul african; prezentare de mâncăruri tradiționale cu degustare; zumba pe muzică africană; ateliere creative și de colorat pentru copii; împletituri în păr (între orele 14-16); party cu DJ
  2. „Africa în imagini și povești” - Expoziţie de artefacte și fotografii (obiecte din lemn, statuete, tablouri etc.), prezentări video și sesiuni de prezentare a unor experiențe africane deosebite (Galeria Cellarium: orar 17-23).

Expoziție temporară: „Costume din zona Clujului”: tema: costume țărănești vechi din zonele etnografice ale zonei Clujului. Expoziția cuprinde și o serie de artefacte care nu au mai fost expuse, fragmente textile datând din secolul al XIX-lea, ansambluri vestimentare din Câmpia Transilvaniei formate din cămașă cu ciupag și zadie cu trup vânăt. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21); orar: 18-24, ultima intrare ora 23

Expoziție permanentă: Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21); orar: 18-24, ultima intrare ora 23

Expoziție permanentă: Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21); orar: 18-24, ultima intrare ora 23.

2. Muzeul „Alexandru Duma” (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00 Calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 502

Istoria sportului universitar clujean (1919-2025). Tradiție și performanță

Scurtă descriere a evenimentului:

La a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Muzeul Alexandru Duma le propune vizitatorilor săi să ia parte la două evenimente:

1) vernisajul expoziției temporare dedicate sportului universitar din Cluj, de la începuturile sale în universitatea românească clujeană, imediat după încheierea Primului Război Mondial, până în prezentul imediat. Vernisajul va avea loc la ora 19:00.

2) un quiz cu premii. Premiile constau în cărți despre istoria Clubului Sportiv „Universitatea” Cluj și în fanioane ale clubului. Concursul se va organiza din oră în oră, respectiv de la 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 și 23:30. Ca să fiți campionii acestei competiții, individual sau în echipă, vă invităm să explorați mai întâi expoziția temporară, unde veți găsi toate răspunsurile.

Parteneri și/sau sponsori: Clubul Sportiv „Universitatea”, FSPAC UBB

3. Sala „Liviu Vlad” (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00, Calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 509

Culoare, tradiție și istorie în lumea sașilor

Scurtă descriere a evenimentului:

Te invităm să descoperi istoria sașilor prin fișe interactive despre viața cotidiană, portul tradițional, sărbători și alimentație, inspirate de bisericile fortificate pictate de Liviu Vlad. Participă la atelierul de pictură și creează-ți propriile opere de artă. Nu rata giveaway-ul nostru special!

Te așteptăm la o seară plină de artă și istorie!

Parteneri și/sau sponsori: Daisler

4. Biserica Bob (Parohia Greco-Catolică ,,Învierea Domnului” - Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Orar: 18.00 – 24.00, Str. Episcop Ioan Bob – Biserica Bob (Parohia Greco-Catolică ,,Învierea Domnului”

Iuliu Hossu - un Om, o poveste, o moștenire de neuitat

Descriere:

În Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, expoziția „Iuliu Hossu - un Om, o poveste, o moștenire de neuitat” – reunește obiecte de colecție autentice care au aparținut Cardinalului Iuliu Hossu precum cărți, manuscrise, veșminte liturgice, fotografii și alte artefacte care reflectă dedicarea sa față de dreptate, solidaritate și libertate.

5. Muzeul de Mineralogie (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. Mihail Kogălniceanu nr. 1, parter (sălile P2-P4)

Albastrul în lumea minerală

Scurtă descriere a evenimentului:

Mineralele au multe proprietăți, iar culoarea este de obicei prima și cea mai ușor de identificat dintre ele. Mineralele apar colorate pentru că anumite lungimi de undă ale luminii incidente sunt absorbite de materie, iar culoarea percepută de ochiul uman este datorată lungimilor de undă rămase neabsorbite.

Factorii majori care determină culoarea unei specii minerale sunt prezența unui anumit element chimic fie în compoziția chimică a mineralului, fie ca impuritate chimică, sau prezența defectelor fizice în structura cristalului.

Culoarea albastră este peste tot în jurul nostru. Expoziția își propune să arate o parte din multiplele nuanțele de albastru care caracterizează lumea minerală, de la albastrul-verzui al turcoazei la albastrul intens al azuritului.

 Parteneri și/sau sponsori: Daisler

6. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. Mihail Kogălniceanu nr. 1

O noapte în compania animalelor preistorice

Scurtă descriere a evenimentului:

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie vă invită să petreceți o noapte în compania animalelor preistorice! În lumina subtilă a nopții, fosilele prind viață, dezvăluind poveștile unor epoci dispărute. De la amoniții giganți din adâncurile oceanelor până la colții impunători ai mamuților, fiecare fosilă reprezintă o mărturie impresionantă a istoriei Pământului. Veniți să descoperim împreună aceste lumi dispărute!

 Parteneri și/sau sponsori: Departamentul de Geologie, Daisler

7. Colegiul Academic, Universitatea Babeș-Bolyai

Orar: 18:00-24:00, Colegiul Academic UBB, Str. Emmanuel de Martonne nr. 1

On the Blue Planet, artistă Maria-Magdalena Ianchis

Scurtă descriere a evenimentului: On the Blue Planet este un memento despre cât de profund interconectate sunt acțiunile noastre și cât de vizibile pot deveni consecințele lor. În fiecare zi, artista Maria-Magdalena Ianchis pictează 9.795 de linii albastre folosind acuarelă amestecată cu gheață glaciară, apă de mare și apă potabilă - un ritual performativ silențios împotriva uitării. Fiecare linie reprezintă o persoană care moare zilnic din cauza lipsei de apă sau a bolilor cauzate de apa contaminată.

8. Spațiul „CONTEMPORAR” – Colegiul Academic UBB / Auditorium Maximum

Orar: 18:00 - 24:00, Colegiul Academic UBB/Auditorium Maximum, strada Mihail Kogălniceanu nr 5.

Connecting to peers

Descrierea evenimentului:

Cum ne afectează relațiile sociale comunicarea digitală și rețelele pe care le construim? Internetul ocupă atât un spațiu tangibil, compus din cabluri, servere, antene și o complexitate de infrastructuri, cât și un spațiu mental și cultural construit de oameni, de politici și de algoritmi.În ultimii ani, promisiunea internetului ca spațiu liber al comunicării, care construiește comunități, pare tot mai des confruntată cu realitatea unui peisaj online al dezbinării, în care platforme mari private monopolizează și constrâng modurile în care comunicăm și interacționăm online și offline.Expoziția de artă contemporană revizitează istorii locale ale internetului din era pre-social media, explorează infrastructurile și politicile care ne modelează spațiile online și prezintă perspective speculative — moduri de a imagina, împreună, alte viitoruri online. Contemporar este un spațiu pilot de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere, dedicat scenei de artă contemporană din Cluj. Un proiect al Centrului Cultural Clujean și al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

9. Galeria „Paul Sima” (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00, str. Emmanuel de Martonne nr. 1

Pomi fructiferi, tuneluri feroviare și tuburi fără sudură. Prezența luxemburgheză în România (1885-1950)

Scurtă descriere a evenimentului:

Galeria Paul Sima vă invită să descoperiți o expoziție cu un bogat conținut biografic, ce prezintă viețile unor figuri luxemburgheze care au ales să își desfășoare activitatea în România, între anii 1885 și 1950.

Parteneri și/sau sponsori: Grand Duchy of Luxembourg Embassy in Romania, Université du Luxembourg, Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History

10. Lapidarium UBB (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00, str. Emmanuel de Martonne nr. 1,

Manifestări ale barocului în sculptura transilvană

Scurtă descriere a evenimentului:

Lapidarium UBB conține o colecție unică de piese decorative și sculpturi realizate în secolul al XVIII-lea. Aceste piese înfățișează zeii antichității greco-romane, personaje din Vechiul Testament și piese ornamentale de o frumusețe aparte, care așteaptă să fie descoperite

11. Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană

Orar: 14:00 – 24:00 Str. Baba Novac, nr. 2

Orașul și Academia, Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitana. Prima instituție de învățământ superior din România. De la întemeierea din 1581 la re-inaugurarea din 1698 - Expoziție foto-documentară. 

Organizator: Universitatea Babeș-Bolyai

Expoziția prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căreia funcționa Academia Claudiopolitană, prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul României de astăzi. Această instituție, încă de la întemeierea sa, avea privilegiul să acorde absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Catalogul expoziției poate fi consultat online în limbile română, maghiară, germană și engleză

Vi-sit – Expoziție de scaune sculpturale

Expoziția redefinește modul în care percepem ideea de „scaun” prin cele zece artefacte din lemn care sunt martorii celor mai firești sau banale activități ale noastre, luăm decizii, zăbovim, mâncăm sau scriem, transferate în scaune-sculpturi, fiecare cu propria poveste și simbolistică, menite să provoace reflecție și dialog.

Artist: Paul Covaci

Qurbana Qadisha – Expoziție de artă contemporană

În limba aramaică, folosită în vremea lui Iisus, termenul de „jertfă” sau de „ofrandă” nu era identic cu cel modern, dar rădăcina „qarab” însemna „a se apropia”, reflectând sensul adânc al interacțiunii credinciosului cu Dumnezeu. În bisericile siriace, unde aramaica a continuat să fie folosită, „Qurbana Qadisha” reflectă „Sfânta jertfă”.
Expoziția Qurbana Qadisha este un amestec original de pictură și instalație senzorială, în care fagurii de miere simbolizează apropierea dintre om și divin. Structurile geometrice hexagonale trimit la interconectivitate și forță, dar și delicatețe și vremelnicie.

Artist: Florin Olari

Turnul Croitorilor de-a lungul timpului – Expoziție foto-documentară

Organizatori: Centrul de Cultură Urbană, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Asociația Clujul de Altădată

O călătorie fascinantă în istoria Turnului Croitorilor, cu informații și imagini despre incintele medievale ale Clujului, breasla croitorilor, diverse ipostaze ale turnului și modificări prin care a trecut de-a lungul celor mai bine de cinci secole de atestare documentară. Expoziția este prezentată în limbile română, engleză și maghiară.

EVENIMENTE OUTDOOR

Muzeul Viu al Dansului

Organizator: Cultura Gratia Urbis

Ora 18:00 - Paradă & dans - Flamenco

Ora 18:30 - Dans renascentist – Irish & Flemish dance

Ora 19:00 - Spiritualitate românească - Baladă pentru Sighet

Ora 19:30 - Latino soul (cu antrenarea publicului) – El Paso

Ora 20:00 - Prezentarea dansurilor & explicații culturale 

Ora 20:30 - Comedia dell’arte - Burlesque

Ora 21:00 - Secolul XX scandinav – Abba Forever

Ora 21:30 - Andalusia secolului al XVIII-lea - Flamenco

Ora 22:00 - Latino soul – El Paso

Ora 22:30 - Vals la Curtea Romanovilor – Shostakovich no 2 (cu antrenarea publicului)

Ora 23:00 - Europa sec al IX-lea - Gregorian (cu făclii)

Ora 23:30 - Latino soul - last round

12. „La Cave”, Institutul Francez

Orar 18:-00– 24:00, str. IIC Brătianu 22

A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.

Artiști: Ioan Sbârciu, Olimpia Bera, Ada Aitonean, Maria Brudașcă, Andra Roman, Heti Prack, Alexandra Mureșan, Oana Maria Pop, Cate Chereches

Curator: Liviu Bulea

Descrierea evenimentului:

 Expoziția „A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celalalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.” ne invită să ne angajăm într-o călătorie intimă și profundă în labirintul complex al iubirii, explorând acest sentiment universal printr-o varietate de forme și expresii. De la legăturile familiale ce ne definesc identitatea la devotamentul prieteniei, iubirea romantică și cea spirituală, expoziția dezvăluie iubirea în toată forța și fragilitatea sa, așa cum a fost interpretată de artiști din diverse epoci și culturi.

Expozitia „A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celalalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.” explorează profunzimea iubirii necondiționate, o forță ce transcende granițele timpului și ale spațiului. Sacrificiul legendar al lui Orfeu, care a coborât în lumea subterană pentru a-și recupera iubirea, Euridice, este un exemplu al iubiri romantice, întâlnindu-se nu doar în mitologia greacă, ci și în narațiuni universale despre dragoste și pierdere. Poveștile de dragoste care au marcat istoria, precum tragica legendă dintre Tristan și Isolda sau celebra poveste a lui Romeo și Julieta, subliniază teme de iubire interzisă, tânără și pasională, în fața adversității. Fiecare lucrare expusă în această colecție oferă o perspectivă unică asupra iubirii, explorând teme variate: de la nostalgia dorului, asemănătoare celei din operele lui Mihai Eminescu, până la tensiunea dintre pasiune și vulnerabilitate, asemenea muzicii lui Nick Cave, unde iubirea devine un spațiu al contrastelor profunde – între extaz și suferință, între apropiere și pierdere.

Expoziția nu își propune doar să evidențieze frumusețea iubirii, ci și să provoace reflecții asupra modului în care iubirea ne definește viețile și valorile. Astfel, expoziția celebrează iubirea ca o putere transformatoare, un fir care leagă trecutul de prezent și o sursă inepuizabilă de inspirație. Devine un spațiu de reflecție în care vizitatorii pot descoperi fragmente din propriile trăiri și amintiri, dar și să regăsească expresii ale iubirii universale, așa cum au fost trăite și transmise de-a lungul generațiilor. „A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celalalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.” rămâne un tribut adus iubirii în toate dimensiunile sale, un testament artistic al sensibilității umane și al emoțiilor care depășesc limitele existenței. Așa cum spunea scriitorul Antoine de Saint-Exupéry, „A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celalalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.”, subliniind că iubirea este, în esență, o călătorie comună și o viziune împărtășită.

Artiști: Olimpia Bera, Ada Aitonean, Ioan Sbârciu, Maria Brudașcă, Andra Roman, Heti Prack, Alexandra Mureșan, Oana Maria Pop, Cate Chereches

Curator: Liviu Bulea

13. Catedrala Greco-Catolică ,,Schimbarea la Față” - Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Expoziția ,,Rădăcini și speranță – Un an cu Fericitul Iuliu Hossu

Orar: 18.00 – 24.00, Str. Eroilor nr. 10

În Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, expoziția „Rădăcini și speranță – un an cu Fericitul Cardinal Iuliu Hossu” oferă prilejul de a-l cunoaște mai bine pe cel care a fost Iuliu Hossu: preot, episcop și apoi cardinal al Bisericii Greco- Catolice. A fost o voce a curajului și a unității naționale, proclamând Rezoluția Unirii la Alba Iulia în 1918, senator de drept în Parlamentul României, membru al Academiei Române, un apărător al demnității umane, salvând mii de evrei din Transilvania care urmau să fie deportați, un luptător împotriva regimului comunist și deținut politic. Moștenirea sa continuă să inspire generațiile prezente și viitoare să contribuie la binele comun, să promoveze pacea și justiția socială.

14. Centrul pentru tineret

Orar: 14:00-24:00 Str. Iuliu Maniu, nr.1 

Expoziția Desen de modă

Autor/ Organizator: Smaranda Schächtele

Descriere: Formată ca arhitectă și scenografă, Smaranda Schächtele explorează de peste patru decenii desenul de modă ca formă de expresie liberă și poetică. De la crochiuri create pentru industria fashion la acuarele spontane și colaje digitale, artista surprinde esența mișcării, eleganța siluetei și energia țesăturilor. Lucrările sale, delicate sau explozive, propun o călătorie între emoție, armonie și libertatea creației vizuale.

15. „Universul lui Salvador Dalí” – Casa Hintz

Orar și preț: 17 mai, 10.00 - 18.00 (ultima intrare la 17.00) - preț de weekend;

17 mai, 18.00 - 24.00 (ultima intrare la 23.00) - Noaptea Muzeelor, 50% discount;

str. Regele Ferdinand, nr. 1

Descrierea evenimentului:

Cluj-Napoca este cel mai mic oraș din cele peste 100 de orașe care au găzduit cea mai importantă colecție de sculpturi semnate de Salvador Dalí din lume – Universul lui Salvador Dalí. Casa Hintz, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice ale orașului, este spațiul în care iubitorii artei lui Dali pot admira peste 170 de lucrări ale marelui artist, incluzând sculpturi monumentale, litografii, gravuri și miniaturi din aur și diamante. Experiența poate fi completată cu o călătorie în (supra)realitatea virtuală (VR), unde vizitatorii sunt ghidați chiar de Dalí într-o călătorie unică prin universul său artistic.

Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro, dar și fizic, direct de la Casa Hintz (str. Regele Ferdinand, nr. 1) sau din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.

 

Vizitatorii care doresc să ofere un cadou inedit pot să petreacă timp și în shop-ul dedicat, organizat în cadrul expoziției și de unde pot să achiziționeze litografii, sculpturi, cărți și alte obiecte inspirate de universul artistic al lui Dalí. În săptămâna cu Noaptea Muzeelor, toate produsele din galeria de artă vor avea 15% reducere.

Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi - care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana -  și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960, la Paris, a marcat începutul unei colaborări unice. Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste. Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.

Organizatori: Dalí Universe, Hadran Events, Spotlights Events, Casa Hintz.

Susținut de: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj.

Parteneri: Banca Transilvania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Iulius Mall Cluj, PMA.

Parteneri media: MAGIC FM, Prima TV, Prima News, Servus Cluj, TVR Cluj, Radio Cluj, Kolozsvári Rádió Romania, Suplimentul de cultură, The Woman, Ziua de Cluj, Cluj24, Cluj Live, Cluj4Ever.

Mai multe detalii pe canalele oficiale Universul lui Dali.

16. Steampunk Transylvania Fantasy House

Orar: 18:00 - 06:00, Ștefan Octavian Iosif Nr. 4

O lume inspirată din lumea lui Jules Verne

Descrierea evenimentului:

Descoperiți fascinanta lume Steampunk Transylvania!

Suntem mândri să vă prezentăm Steampunk Transylvania, un muzeu dedicat explorării unei fuziuni dintre estetica Steampunk și un univers magic, plin de fantezie, primul de acest gen din Europa. Lăsați-vă purtați într-o lume inspirată de imaginația lui Jules Verne, de spiritul inovator al secolului al XIX-lea, de eleganța victoriană și de fascinația tehnologiei pe aburi.

Muzeul nostru vă propune o călătorie în timp captivantă, o experiență care, spre bucuria noastră, încântă deopotrivă pe cei mici și pe cei mari, fiind o evadare binevenită din cotidian pentru oricine dorește să viseze cu ochii deschiși pentru câteva momente.

Anul acesta, suntem încântați să participăm pentru a treia oară la îndrăgitul eveniment Noaptea Muzeelor. După succesul remarcabil și cozile impresionante de la edițiile trecute, am decis să vă oferim și mai mult timp de explorare!

Vă așteptăm pe data de 17 mai, cu un program special și gratuit, începând de la ora 18:00 și până la ora 06:00 a doua zi dimineața.

Important de știut pentru Noaptea Muzeelor: Pentru a permite cât mai multor vizitatori să se bucure de experiență în cadrul acestui eveniment special cu acces gratuit, vizita nu va include un tur ghidat, iar timpul estimat petrecut în muzeu va fi de aproximativ 25 de minute. Acest format diferă de vizitele din timpul programului normal (cu taxă de intrare), care includ ghidaj și au o durată de aproximativ o oră.

Vă rugăm să rețineți: Vom închide porțile muzeului mai devreme de ora 06:00 dacă nu vor mai fi persoane care așteaptă la intrare.

17. Turnul Pompierilor – Centrul de Cultură Urbană

Orar: 10:00 – 24:00 Str. Tipografiei Nr. 17

Urban – Expoziție de pictură
Artist: Goilă Cristian
Descriere:
Prin lucrările din expoziția „Urban”, artistul își propune ca, pornind de la schițe zilnice de arhitectură sau design, să imagineze amprenta fantezistă a unui oraș dintr-o dimensiune suprarealistă – S.F., apropiată temporal de prezentul începutului de secol XXI. Clădirile au mai mult decât un rol practic, fiind personificări sculpturale ale gândurilor sau trăirilor, iar personajele care apar în picturi, pe lângă rolul decorativ, au și sensul de propoziții, litere, cuvinte, note muzicale transpuse din carnal în bidimensional atemporal, subliniind prin impresia efemerității efectul de dinamică statică a clădirilor.

Interferențe – Expoziție de pictură
Artist: Mihai Chiseliță
Descriere:
Picturile în ulei din expoziția personală „Interferențe” prezintă rodul mai multor căutări cu teme ușor diferite, dar legate între ele. Ele abordează trăirile, interferența în tot ce ne înconjoară – mediul, geopolitica și locuri sfinte la care revenim de fiecare dată.

Pași prin grădină – Expoziție de pictură
Artist: Pia Paleologu
Vernisaj: ora 11:00
Organizator: Casa Paleologu
Descriere:
Colaje și acuarele în amintirea unei prezențe artistice delicate – Pia Paleologu, care a fost nu doar istoric de artă, ci sufletul Casei Paleologu – o adevărată zână a casei, capabilă să aducă lumină, echilibru și frumusețe în orice colț de spațiu și în orice clipă. Lucrările expuse – colaje și acuarele realizate în ultimii ani ai vieții, când vederea i se stingea treptat – sunt mărturia sensibilității ei profunde, a unui talent care a știut să vadă frumosul chiar și atunci când contururile deveneau neclare. Această expoziție este o invitație de a o (re)descoperi pe Pia prin arta ei tăcută, dar grăitoare.

Clujul de Altădată – Expoziție foto-documentară
Organizatori: Asociația Clujul de Altădată & Turnul Pompierilor – Centru de Cultură Urbană
Descriere:
Colecția de imagini este o întoarcere fascinantă și tandră în timp, prin intermediul fotografiilor care surprind farmecul Clujului în scene urbane captivante. Expoziția este o invitație la a descoperi cum a evoluat orașul – despre ce am păstrat și ce am pierdut în goana modernizării.

Turnul Pompierilor de-a lungul timpului – Expoziție foto-documentară
Organizatori: Turnul Pompierilor – Centru de Cultură Urbană & Asociația Clujul de Altădată
Descriere:
Traseul narativ al expoziției foto-documentare completează parcursul ascendent de vizitare a turnului, de la trecut către prezent, dezvăluind interesantele sale transformări de-a lungul secolelor: de la turn de apărare, poartă de acces în cetatea medievală, punct de observare a incendiilor din oraș, până la rolul actual de turn turistic de belvedere și centru de cultură urbană.

Török István – Expoziție de obiecte, documente și efecte militare
Organizatori: Szabó István & Turnul Pompierilor – Centru de Cultură Urbană
Descriere:
Expoziție cu obiecte, documente și efecte militare din colecția privată a domnului Szabó István, oferind o incursiune documentară și vizuală în istoria militară locală și națională.

Laser Mapping – Proiecție de imagini și modele grafice
Artist: Iove Sebastian
Program: 21:00 – 24:00
Descriere:
Proiecție de imagini și modele grafice pe latura vestică a Turnului Pompierilor, utilizând tehnica laser mapping. Aceasta implică proiecția de imagini și modele grafice pe suprafețe tridimensionale – clădiri, structuri arhitecturale sau obiecte abstracte – cu ajutorul undelor de lumină. Este o modalitate spectaculoasă de a transforma obiectele statice în canvas-uri dinamice și interactive.

18. „Vitri & Atelierul de Murano”

Orar: 18:00 - 23:00, Strada Tipografiei, nr.12, vizavi de Turnul Pompierilor

Incursiune în lumea sticlei

Descrierea evenimentului:

Maria Teodorescu de la VITRI este pasionată de pictura pe sticlă și încearcă să aducă în prezent vechile tehnici tradiționale. Continuă tradiția picturii icoanelor pe sticlă, ducând mai departe moștenirea primită de la mentorul ei, renumita pictoriță pe sticlă Maria Deac Poenariu de pe Valea Sebeșului, iar decorațiunile de sticlă pictate de ea sunt inspirate din viața satului transilvănean, din natură și din poveștile clasice.

ATELIERUL DE MURANO este atelierul creativ al Andreei Tolgyi, unde modelează sticla de Murano pentru a produce bijuterii și decorațiuni unice, inspirate din natură.

În atelier veți descoperi un spațiu dedicat artei manuale, alături de o zonă expozițională unde puteți admira atât creațiile finale, cât și procesul lor de fabricație. Aici, se utilizează tehnica tradițională cunoscută în Italia ca "lavorazione a lume", care implică modelarea sticlei folosind o torță, baghete din sticlă, pensete, foarfece și alte unelte metalice.

www.vitri.ro

www.atelieruldemurano.ro

19. Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00 str. Croitorilor nr. 13, etaj 1

Universul cromatic al sinagogilor din Transilvania

Scurtă descriere a evenimentului:

Expoziția cuprinde lucrările artistice realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Acestea sunt inspirate din pictura murală, sculptura și arhitectura sinagogală transilvăneană. După construcția primei sinagogi din piatră la Alba-Iulia în 1656, abia cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea cunoaște o proliferare semnificativă a sinagogilor pe teritoriul Transilvaniei. Imboldul este dat de acordarea de drepturi civile depline evreilor din Ungaria. Se construiesc sinagogi și case de rugăciune în localitățile care aveau comunități evreiești, inclusiv la sate. În comparație cu alte zone de pe teritoriul României, în Transilvania se află cele mai multe sinagogi mari, cu aspect monumental (Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș). Din punct de vedere arhitectural, apartenența Transilvaniei la spațiul central-european se reflectă în prezența elementelor baroce, maure și austriece. Multe din sinagogile din Transilvania sunt bogat decorate în interior, prin picturi murale, vitralii și sculpturi. Principalele motive artistice se inspiră din simbolurile centrale ale iudaismului, precum steaua lui David, tablele Legii sau menorah.

Parteneri și/sau sponsori: Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

20. Galeria „Camera”

Orar: 18:00-24:00, str. Albert Einstein nr. 6

Degrees of Exposure, artist Andrei Mateescu

Descrierea evenimentului:

Programul național de reabilitare termică din România a schimbat radical estetica urbană a orașelor, determinându-l pe artist să reviziteze blocurile Est-Europene, la mai bine de un deceniu după seria sa Multilateral. De această dată s-a concentrat asupra șantierelor din jurul blocurilor și asupra noilor lor fațade suprasaturate cromatic, abordând teme precum locuirea, eficiența energetică, schimbările climatice, tensiunile interior-exterior sau public-privat. Folosind termografia, fotografia (subtil manipulată) și scenografia luminoasă, accentul este pus pe ferestrele iluminate, păstrând astfel locuirea și domesticitatea în centrul vieții urbane.

Bio

Andrei Mateescu (n. 1988, București) a urmat cursurile departamentului de Fotografie si Imagine Dinamică ale UNArte, obținându-și licența și disertația în 2010, respectiv 2012. Nativ al notoriilor blocuri gri, preocupările sale s-au format în jurul delicatelor relații ce alcătuiesc peisajul urban contemporan. În scurt timp s-a manifestat și fascinația pentru limitele mediului fotografic, exemple timpurii fiind date de seriile Multilateral, HYPER și Rezidențial. în prezent practica sa vizează des inerentul caracter tranzitoriu al Orașului, ca recipient al dinamismului uman. Iar în contexte expoziționale optează frecvent pentru instalație, aflându-se în câmpul fotografiei extinse.

Din 2022 contribuie de asemenea la dezvoltarea și promovarea fotografiei contemporane românești prin scris, curatoriat, crearea platformei photographyinflux.ro și administrarea unui spațiu artist-run din București.

21. Muzeul Memorial „David Prodan” (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar 17:00-21:00 str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7

Horea Reloaded, artiste Roxana Maria Cîmpean și Flavia Daniela Monea

Scurtă descriere a evenimentului:

La 240 de ani de la moartea lui Horea, protagonistul răscoalei cu care s-a identificat, avem ocazia ideală de a ne întreba ce loc ocupă acesta în conștiința publică a prezentului. Cu siguranță, nu toți cei care aud ori întrebuințează numele său îi cunosc în detaliu viața și activitatea. Așadar, la ce se gândesc astăzi oamenii când îl invocă - la o instituție, la o stradă, la un grup statuar, la un tablou, la o carte, la un film, la un mit? Numele „Horea” a căpătat de-a lungul timpului o încărcătură simbolică ce depășește stricta realitate istorică a personalității sale. Roxana Maria Cîmpean și Flavia Daniela Monea, studente în anul III la secția Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, ne propun o expoziție de grafică în care explorează aspecte inedite ale moștenirii culturale a lui Vasile Ursu Nicola, zis Horea, în spațiul Muzeului Memorial David Prodan, locul în care s-au scris unele dintre cele mai frumoase pagini care i-au fost dedicate.

22. Sinagoga Neologă din Cluj-Napoca

Orar: 18:00-22:00, Str. Horea nr. 21–23

Descoperirea sinagogii restaurate, loc de reculegere și memorie evreiască

23. HUB UTCN (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)

Orar 18:00 - 24:00, Strada George Barițiu, nr. 4-6

ExpoTech@UTCN-Tehnologia mai aproape de tine

Descrierea evenimentului:

Vino alături de noi în lumea tehnologiei! La ExpoTech@UTCN vei descoperi ultimele inovații din domeniul ingineriei: interacționează cu roboții umanoizi Pepper sau Nao, joacă-te alături de câinele robot Patrocle, testează-ți reflexele într-un simulator auto de ultimă generație și explorează inovațiile ecologice ale mașinilor solare. Îți propunem și câteva provocări: vezi cum podurile din spaghete rezistă sub greutăți impresionante sau cum construcțiile din lemn de balsa se opun forței cutremurelor. Toate acestea, dar și multe alte surprize te așteaptă la HUB UTCN, pe strada George Barițiu, nr. 4-6, între orele 18:00–24:00. Nu rata ocazia de a vedea cum arată viitorul!

24. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Orar: 18.00-00.00, Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Expoziții permanente: 

Lapidariul medieval și premodern 

Lapidariul roman

Expoziții temporare: 

Zei și muritori în Egiptul Antic 

Memoria timpului: ecouri ale Istoriei în artă 

Visul primei nopți polare- belgica- expediția antarctică 1897-1899*

*Vernisajul expoziției VISUL PRIMEI NOPȚI POLARE - BELGICA – EXPEDIȚIA ANTARCTICĂ 1897-1899, expoziție în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, deschide seria evenimentelor care marchează Ziua Internațională a Muzeelor 2025 la MNIT în data de 16 mai!

Intrarea: gratuită

16 mai, ora: 17.00

Adresa: Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca, et I.

**Duminica, intrare libera, deschis în intervalul orar 12.00-18.00, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor.

25. Galeria „Casa Matei”, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Orar 18:00-23:00, Str. Matei Corvin nr. 6

Expo Maraton 2025, ediția a XIII-a

Morțe Ioana Miruna, Grafică, Anul III, licență - Telefonul fără fir 

Oniga Vlad, Pictură, Anul II, master - (Sub)Liminal

Descrierea evenimentului:

Asociația Universitart a UAD Cluj-Napoca în colaborare cu Universitatea de Artă și Design din Cluj- Napoca, cu Galeria Casa Matei și cu ASUAD (Asociația Studenților UAD Cluj-Napoca) organizează anual (începând cu 2011), pe parcursul lunii mai, competiția de proiecte expoziționale „Expo Maraton” adresată studenților UAD Cluj-Napoca, nivelul de studii de licență, respectiv master. Ediția din acest an poartă numărul 13 și va avea loc între 6-30 mai 2025. 

Competiția Expo Maraton este deschisă tuturor studenților și masteranzilor UAD. În urma înscrierii și a selecției proiectelor, în competiție intră 16 studenți care își expun de două ori pe săptămână (marțea și joia), față în față, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei, proiectele expoziționale individuale. Trebuie să subliniem importanța acestei manifestări, deoarece este vorba de singura competiție de acest gen ce promovează arta, educația artistică și învățământul superior artistic din Cluj-Napoca, reprezentând o premieră la nivel național. 

Din dorința de a le oferi studenților noștri deschidere maximă către evenimentele artistice de talie internațională, importante și semnificative din punct de vedere calitativ, anul acesta marele premiu al publicului si premiul juriului vor consta în două vizite de documentare la Bienala Internațională de Arhitectură de la Veneția. De asemenea, partenerii oficiali ai evenimentului oferă artistului preferat câte un premiu care poate consta fie în organizarea de expoziții personale în galeriile partenere Expo Maraton, fie în rezidențe artistice în țară sau peste hotare.

26. Muzeul Școlii Medicale Clujene (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”)

Orar: 18.00-24.00, Str. Emil Isac, nr. 13

Expoziție permanentă - Istoria învățământului medical și farmaceutic clujean

Premieră muzeală - Colecția didactică de anatomie umană

Descriere eveniment:

Expoziție permanentă – Istoria învățământului medical și farmaceutic clujean

Pășiți în povestea fascinantă a formării medicilor și farmaciștilor într-o călătorie în timp printre documente rare, fotografii de epocă, dar și aparatură și instrumentar utilizate în practica medicală și farmaceutică de altădată!

Premieră muzeală – Colecția didactică de anatomie umană

Cu ocazia ediției din acest an a Nopții Muzeelor, vă invităm să descoperiți valoroasa colecție didactică de anatomie umană din patrimoniul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Creată la cumpăna secolelor XIX–XX, această colecție unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900, este alcătuită din preparate anatomice umane realizate de profesorul Leo Davida (1852–1929), figură emblematică a învățământului medical clujean. Preparatele au fost obținute prin intermediul unor tehnici de conservare perfecționate de reputatul anatomist.

Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze structura și funcțiile corpului uman grație unei experiențe care îmbină rigoarea științifică, valoarea educativă și forța expresivă a imaginii.

⚠️ Colecția cuprinde preparate anatomice umane. Vă rugăm să țineți cont de acest aspect înainte de a intra, întrucât unele exponate ar putea avea un impact emoțional. Organizatorii recomandă ca minorii să fie însoțiți de un adult pe tot parcursul vizitei.

27. Casino – Centrul de Cultură Urbană

Orar: 18:00 – 24:00, Parcul Simion Bărnuțiu, F.N.

Cultura în era TikTok: Expoziție de pictură & Dezbatere

Invitați: Theodor Paleologu, Mihnea Măruță, Ioana Prândurel, Andrei Câmpan, Cristian Manolachi.

Ora 19:00 - Dezbatere

Descriere: 

Trăim într-un timp în care formele culturale se comprimă în câteva secunde de ecran. Ce mai înseamnă astăzi „cultură”? Ce pierdem și ce (re)descoperim? Cum gândim limpede într-un mediu dominat de vizual?

Vom discuta împreună cu Theodor Paleologu, Mihnea Măruță, Ioana Prândurel, Cristian Manolachi și Andrei Câmpan despre tensiunea dintre profunzime și viteză, între formă și conținut.

28. Muzeul Zoologic (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00 (ultima intrare la 23:30) str. Clinicilor nr. 5-7

Milvus Photo Contest – Natura surprinsă în cele mai bune imagini!

Scurtă descriere a evenimentului:

În data de 17 mai, între orele 18:00 și 24:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Muzeul Zoologic-UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi și bogate colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.

Pe lângă expoziția de bază a muzeului, vă invităm să vizitați și expoziția temporară „Milvus Photo Contest – Natura surprinsă în cele mai bune imagini!” În cadrul expoziției sunt prezentate imaginile câștigătoare ale celei de-a XV-a ediții a Concursului Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”. Dintre cele peste 1.600 de lucrări înscrise de 235 de fotografi din 38 de țări, au fost selectate cele mai reușite, grupate în patru categorii: Natură (peisaj), Animale Sălbatice, Natura României, precum și Junior, o categorie nou introdusă. Expoziția oferă o perspectivă spectaculoasă asupra diversității și frumuseții naturii, surprinse prin obiectivul unor fotografi pasionați din întreaga lume.

Parteneri și/sau sponsori: Milvus Group – Asociație pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Milvus Photo Contest, Forona – Organizația fotografilor de natură din România, Facultatea de Biologie și Geologie UBB, Departamentul de Biologie și Ecologie al Liniei Maghiare - UBB, Organizația Studenților de la Biologie și Ecologie - UBB, Asociația Apáthy István

29. Vivariul (Universitatea Babeș-Bolyai)

Orar: 18:00-24:00,  str. Clinicilor nr. 5-7

Minunății otrăvitoare – toxine și veninuri la amfibieni și reptile

Scurtă descriere a evenimentului:

Expoziție de fotografie având ca tematică reprezentanți autohtoni și exotici din colecția Vivariului, precum și principalele grupe de toxine și veninuri caracteristice lor.

30. Parcul Feroviarilor

ORBIT: Oameni în Lumină: Instalație artistică

ORBIT explorează conexiunile umane și dinamica socială a orașului printr-o instalație bazată pe tehnologia benzii led, care creează o linie luminoasă continuă pe suprafața geamurilor clădirii. Aceasta se întrerupe și se reconfigurează subtil, formând siluete umane stilizate aflate în diverse ipostaze: introspecție -  un individ așezat pe o bancă, privind în depărtare, interacțiune și comunicare - două siluete apropiindu-se, sugerând întâlnirea sau conversatia, comunitate- grupuri de oameni conectați vizual prin lumină, mișcare și dinamică – trecători surprinși într-o coregrafie urbană subtilă, visare și inocență - un copil sau un grup de copii care se joacă.

Aceasta nu este doar o instalație de lumină, ci o poveste vizuală despre conexiune, mișcare și umanitate, care se dezvăluie treptat fiecărui privitor.

Artist: Teodor Buruiană

31. Centrul Comunitar Pietrelcina – Asociația „Misionarii lui Padre Pio”

Orar: 17:00-24:00 Str. Anatole France, nr.39

Instalație de artă  BUTTERFLY EFFECT

Organizatori:

 ASOCIAȚIA MISIONARII LUI PADRE PIO CLUJ NAPOCA

UNIVERSITATEA DE ARTĂ ȘI DESIGN CLUJ NAPOCA PRIN DEPARTAMENTUL ARTE TEXTILE-DESIGN TEXTIL

Școala Gimnazială Ion Bob Cluj-Napoca

Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu Cluj-Napoca

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ALEXANDRU VAIDA VOEVOD PRIN CLASA a-II-a B

Grădinița cu Program Prelungit Licurici

Grădinița cu Program Prelungit Playful Learning

Grădinița cu Program Prelungit Stejarul Pitic

Descriere: 

Proiectul BUTTERFLY EFFECT își dorește să fie o expoziție cu caracter caritabil, unică în felul ei, ca rezultat al colaborării dintre Asociația Misionarii lui Padre Pio, Universitatea de Artă și Design din Cluj- Napoca, Școala Gimnazială Ioan Bob Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu Cluj-Napoca, Școala Gimnazială;Alexandru Vaida Voievod din Cluj Napoca, Grădinița cu Program Prelungit Licurici, Grădinița cu Program Prelungit Playful Learning și nu în ultimul rând Grădinița cu Program Prelungit Stejarul Pitic.

Inițiativa noastră își propune să împletească actul artistic cu actul de caritate, rezultatul fiind o instalație de artă, având  un profund scop umanitar. În cadrul instalației aproximativ 1000 de fluturi galbeni realizati din folie de retroproiector pictată, își vor etala frumusețea în curtea asociației, într-un cadru de poveste.

Prin gestul artistic al voluntarilor, studenți și elevi, fluturi unicat vor prinde viață, pregătiți să-și etaleze frumusețea în cadrul unei expoziții inedite. Acești fluturi, simboluri ale generozității și solidarității, vor fi oferiți vizitatorilor, în schimbul donațiilor, contribuind astfel la susținerea copiilor din medii defavorizate. Fiecare fluture realizat reprezintă mai mult decât un gest de sprijin; el devine o sursă de speranță și încurajare pentru cei mai puțin norocoși dintre noi. Prin această inițiativă, dorim să arătăm cum arată poate deveni un vector al compasiunii și al schimbării pozitive, evidențiind puterea iubirii față de semeni.

32. MiNA Cluj

Orar 21:00-01:00, str. Orăștiei nr. 10

Spectacole imersive: Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii, Leonardo Da Vinci - the immersive show, Claude Monet - the immersive show.  *Toate cele 3 spectacole pot fi experimentate pe parcursul unui interval de o ora. 

Preț - 25 lei (reducere de 50%) 

Vizitarea zonei de instalații New Media Art.