Noaptea Muzeelor

1. Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

La pas prin Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”
Primul muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” vă invită la o plimbare în timp, în atmosfera satului transilvănean tradițional. Case și gospodării, instalații tehnice precum morile acționate de puterea apei, vâltori și pive, bisericile de lemn cu turle zvelte și multe altele ne ajută să cunoaștem și să înțelegem viața țăranului premodern și, de asemenea, să ne redescoperim rădăcinile.

2. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Noaptea Muzeelor în Secția Pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei: Explorează online viața țăranului!
În centrul Clujului, pe strada Memorandumului, se află o oază care întrerupe cotidianul urban: Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Viața materială și spirituală a țăranului este decodificată prin unelte, meșteșuguri, obiceiuri, credințe și superstiții, portul de sărbătoare, toate așezate într-un parcurs cronologic și funcțional care vorbește despre ingeniozitate și frumos.
Colecția de artă, Preot Profesor Ioan Bizău (prezentare selectivă)
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj găzduiește până în 6 decembrie 2020 expoziția „Colecția de artă, a preotului profesor Ioan Bizău”. Expoziția prezintă o selecție din colecția de artă contemporană a părintelui Bizău și cuprinde lucrări de artă plastică a multor artiști din majoritatea zonelor țării, maeștrii ai picturii, desenului, graficii și pastelului. Curatorul expoziției este dl. Alin Samochiș.

3. Casino – Centru de Cultură Urbană

Pe cărări transilvănene – Cornel Vana (expoziție de pictură)
Pictorul Cornel Vana invită iubitorii de artă, cu plăcerea de a oferi atât ochilor, cât și sufletelor lor, imagini ce îmbie la descoperirea unei fragede flori, simbol al spațiului nostru cotidian, dar și al unei Românii uitate.
Din considerațiile autorului:
„Pe cărări transilvănene presupune un peisaj pe care mi-l asum, un parteneriat tacit cu natura dragă și totodată o radiografie afectivă a locurilor apropiate fizic mie, pe care le-am descoperit datorită taberelor de pictură. Biserica, încorsetată de casele contopite cu peisajul, este prezentă ca o axă a lumii, în jurul căreia rodește viața. Florie de câmp, prin detaliile lor expresive îmi oferă, de asemenea, laitmotive încărcate de semnificații.
Te invit, deci, iubite prietene, să pătrunzi în lumea picturii mele și totodată, în spațiul satului transilvănean cu sfiala și bucuria regăsirii unei purități pe cale de dispariție”.

4. Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziția permanentă Galeria Națională
Galeria prezintă o selecție reprezentativă o operelor create de cei mai importanți artiști de pe teritoriul țării noastre, în special pictură și sculptură, într-o dispunere cronologică, începând cu secolul XVIII și până la arta modernă și contemporană din secolul XX.
Beata Bebel și Wlodimierz Karankiewicz (Polonia) – expoziție de pictură
Expoziția oferă publicului clujean ocazia unui contact direct cu arta contemporană din Polonia. Cei doi artiști vizuali, soț și soție, sunt absolvenți ai clasei de pictură la Academia de Arte Frumoase din Cracovia, iar în prezent profesori la Universitatea din Czestochowa, având, amândoi, și o bogată activitate expozițională în toată Europa.
Pictură tradițională din Transilvania și Banat în colecția pr. prof. Ioan Bizău
Sunt prezenți cu lucrări deosebit de valoroase: Ács Ferenc, Traian Bilțiu-Dăncuș, Ștefan Boca, Catul Bogdan, Nicolae Brana, Cornel Cenan, Maria Cabadaief, Aurel Ciupe, Maria Ciupe, Emil Cornea, Petru Feier, Vladimir Frimu, Eugen Gâscă, Teodor Harșia, Ioan Isac, Kusztos Endre, Letiția Muntean, Coriolan Munteanu, Ștefan Moldovan, Grigore Negoșanu, Plugor Sándor, Ion Sima, Eugen Pascu, Julius Podlipny, Elena Popea, Alexandru Popp, Vasile Varga, Lăcrămioara Varvari Aramă. Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor din secolul trecut, ce reflectă viața spirituală din cele două mari centre artistice: Timișoara și Cluj.
Expoziția „Sipos László: Lume întoarsă”
Această expoziție oferă o selecție restrânsă din opera vastă a maestrului Sipos, punând accent pe cele mai importante teme și pe capodoperele sale, dar sunt expuse și câteva lucrări timpurii ale artistului. Principalele unități tematice ale expoziției sunt: capodopere de artă religioasă și populară, lucrări legate de muzică și picturi-omagii ale marilor figuri ale culturii maghiare universale și din Transilvania.

5. Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Incursiuni dacice în spațiul virtual
Expoziția a fost realizată în cadrul Proiectului SEE „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” – PA16/RO12-LP10/18.02.2015 şi reprezintă unul dintre obiectivele specifice din cadrul lui. Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, parteneri fiind Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.
Limes
Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere: Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU), Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR), Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC), Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR), Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF), Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Galați (MIGL), Muzeul Municipal Mediaș (MMM), Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM), Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB), Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM), Muzeul de Istorie Turda (MIT), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ).
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
CLUJ 1989, 21.12
O expoziție de stare despre o stare de fapt, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a încercat să (re)transmită emoția acelei zile prin expoziția-eveniment ”Cluj. 21.12.1989”. Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, am pus accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană. Proiect realizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Asociația MVSEVM TRANSILVANIAE, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

6. Muzeul Mitropoliei Clujului

Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească
Inaugurat în actuala locație în data de 6 decembrie 2011, Muzeul Mitropoliei Clujului găzduiește un mare număr de icoane pictate pe lemn și pe sticlă, obiecte liturgice, manuscrise și carte veche românească.
Link Facebook: https://www.facebook.com/Muzeulmitropolieiclujului
Link YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6htHpw7PHGDn0NYyWKb6Bg

7. Muzeul de Mineralogie al Universității „Babeș-Bolyai”

Minerale „periculoase”
Deși atractive și frumoase, unele specii minerale pot prezenta un potențial pericol pentru sănătate. Astfel, vă propunem o prezentare a unor minerale care pot deveni periculoase în anumite condiții, din perspectiva muzeografului. Printre acestea putem enumera azbestul, cinabrul, unele sulfuri precum arsenopirita, auripigmentul sau realgarul.

8. Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie al Universității „Babeș-Bolyai”

Retrospectiva Nopților cu fosile
„10 Nopți – 10 Ani” o incursiune captivantă la aniversarea unui deceniu de participare a Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, prin prezentarea retrospectivă a colecției de fosile în perioada 2010-2020.

9. Centrul Cultural German

Flashback. Return to Cluj – expoziție de fotografie Miron Zownir (Germania)
Moscova 1995  versus România secolului XXI: o întâlnire aparent aleatorie între două proiecte ale artistului fotograf Miron Zownir în expoziția dedicată Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
Inițiativa artistică, dublată de permanenta dorință de a trăi o aventură în locuri mai puțin accesibile au făcut posibile pătrunderea în intimitatea nealterată a comunităților de rromi de la Pata Rât, și imortalizarea, în timp real, a vieții undergroud, prin contactul nemijlocit cu specificul locurilor, cu oamenii simpli și cu unele grupuri defavorizate. În cadrul expoziției, acest proiect este confruntat cu o selecție de fotografii din seria „Down and Out in Moscow” cu oameni și întâmplări din Moscova anilui 1995 – un an foarte încordat pentru Rusia lui Boris Elțân. Ambele proiecte cuprind colecții de fotografii care redau într-o manieră necenzurată fațete ale unor realități tulburătoare.
Miron Zownir s-a născut în 1952 în Karlsruge, trăiește la Berlin și este supranumit de către Terry Southern “poet al fotografiei radicale”.
Expoziția este curatoriată de către Olimpia Bera și organizată de către UAD și Centrul Cultural German Cluj-Napoca, alături de Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

10. Vivariul Universității „Babeș-Bolyai”

Specii din Vivariu legate prin evoluție convergentă
Un scurt documentar despre un tip de evoluție în care speciile devin asemănătoare deși nu sunt legate printr-un strămoș comun recent. Exemplificarea se va face cu specii din colecția permanentă a Vivariului UBB.

11. Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană

Viața unei edituri în imagini – expoziție foto-documentară (Editura Kriterion)
Menirea unei edituri este publicarea de cărți care să corespundă cerințelor și necesităților unor grupuri țintă. Editura Kriterion a fost chemată să asigure lectura de calitate a maghiarilor, germanilor, sârbilor, ucrainenilor, lărgindu-și oferta și cu cărți în limba română, traduse din literaturile minorităților, dar proiectele editoriale s-au diversificat și cu tipărituri în limbile turcă, tătară și slovacă. Este interesantă evocarea unor evenimente și momente din munca de zi cu zi a celor care au contribuit la realizarea acestor bijuterii ale culturii.

12. Universitatea de Artă și Design

AMPRENTE – artisti: Cristina Deva, Andriana Oborocean, Diana Țepeș.
Expoziția „Amprente” aduce în prim plan trei proiecte concepute în trei medii de creație diferite: desen, fotografie și mixed-media, realizate de către studenții departamentului Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Centrul de Interes, Galeria Momo, etaj 1.

13. Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”

12 Nopți – care v-a plăcut?
Parafrazându-l pe Shakespeare cu „A 12-a Noapte”, în 2020, Muzeul de Istorie al UBB va marca cea de-a 12-a participare a sa la evenimentul Noaptea Muzeelor. Fiind o ediție de pandemie, vom face o scurtă retrospectivă a evenimentelor derulate în cei 12 ani, material care va fi prezentat în format online. Așteptăm feed-back-ul publicului pentru a vota cea mai reușită Noapte din cele de până acum, dar și sugestii pentru viitor.

14. Muzeul Zoologic al Universității „Babeș-Bolyai”

Din culisele Muzeului Zoologic
Un scurt material despre partea mai puțin cunoscută sau vizibilă a unui muzeu de zoologie (colecțiile cu caracter științific, importanța unor colecții sau a unor piese, specimene inedite etc.).

15. Muzeul Alexandru Duma al Universității „Babeș-Bolyai”

Descoperirea celui mai nou muzeu clujean
Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze cel mai tânăr muzeu din Cluj, aflat în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Acesta a fost deschis publicului la 20 ianuarie 2020. Dedicat rememorării Primului Război Mondial, Muzeul Alexandru Duma prezintă viața de pe front prin ochii unui tânăr artist băimărean, care a decedat pe frontul italian în 1916.

16. Muzeul Memorial David Prodan al Universității „Babeș-Bolyai”

Gânduri despre istorie cu David Prodan
David Prodan (1902-1992) reprezintă un nume emblematic pentru intelectualitatea transilvăneană, valoarea contribuțiilor sale în domeniul cercetării istoriei fiind confirmată nu doar pe plan național, (cărți precum „Supplex Libellus Valachorum” (1948), „Răscoala lui Horea” I-II (1979), „Problema iobăgiei în Transilvania 1700-1848” (1989), reprezentând până azi repere ale scrisului istoric), ci și pe plan internațional, în 1986 fiind primit membru în Asociația Istoricilor Americani, un for de prestigiu care grupează nume de prim rang ale istoriografiei mondiale.

17. Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei al Universității „Babeș-Bolyai”

Holocaustul transilvănean – conflict și memorie
„Holocaustul transilvănean – conflict și memorie” este o scurtă prezentare (material audiovizual) a unora dintre evenimentele marcante ale Holocaustului din nordul Transilvaniei.