„Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó” – Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești, de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originară a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul.
„Case de lemn din Bucovina” – Ádám Keleti Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică. Expoziția a fost deschisă la Suceava și urma să fie transferată la Cernăuți, dar din cauza războiului din Ucraina, nu a mai fost posibil. Va fi găzduită de Muzeul Etnografic.
„Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei” – Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm, Maierii Albei Iulia, aflate în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție.
„Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor” – Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume, biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului, în anul 1966.
Parteneri: Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
„Podoabele timpului (II). O istorie a modei din Transilvania”
– Prezintă, pe panouri, o istorie legată de moda din Transilvania, prin piese de vestimentație ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția aduce informații inedite, tocmai pentru că aceste textile nu au fost expuse în această formă. Unele dintre ele au făcut parte din anumite expoziții temporare, însă altele nu au mai fost prezentate. Este o ocazie unică pentru public să le vadă.
Orar de vizitare: non-stop |
Adresă: Bulevardul Eroilor, Instalatia „10×10”
„(A)ere de primăvară. Istorii, sărbători, tradiții”– Expoziția reflectă tradițiile, sărbătorile și, în general, modul cum e reflectată primăvara de-a lungul istoriei, din preistorie și până azi.
Parteneri și sponsori: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Universitatea „Babeş-Bolyai”; Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva; Laviniu Lazăr; Radu Lupescu; Radu Mârza; Anca Bâlc; Direcția Județeană de Statistică Cluj; Muzeul de Artă Cluj-Napoca; Biblioteca Județeană „Octavian Goga”; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Muzeul Hoștezenilor, al Parohiei Reformate Cluj; Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia;
Muzeul Național de Istorie a României, București; Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța; Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva; Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin; Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – Galați; Muzeul Municipal Mediaș; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Național al Banatului; Muzeul de Istorie și Arheologie; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – Tulcea; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău; Muzeul Etnografic al Transilvaniei; Iulius Mall.
Parteneri media: Radio Cluj; TVR Cluj; EBS Radio; cluj24.ro; EM Art; Clujul Cultural; Transilvania Reporter; Dilema Veche.
Galeria de Artă Națională – Reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și se desfășoară de-a lungul a 15 săli, situate la etajul clădirii. Ţinând seama de specificul patrimoniului, expoziția propune o evoluție cronologică și stilistică a lucrărilor, desfășurându-se de-a lungul a cinci secole de artă plastică naţională (secolele al XVI-XX-lea).
Galeria B
„Orașul și Academia” – este expoziția foto-documentară dedicată istoriei Colegiului Iezuit din Cluj.
În cadrul acestuia a funcționat, începând din 1581 Academia Claudiopolitană (Academia Clujeană), prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României, care a primit încă de la întemeiere, privilegiul de a conferi absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor.
Catalogul expoziției, editat în limbile liniilor de studii ale Universității Babeș-Bolyai (română, maghiară, germană și engleză), se află la dispoziția vizitatorilor.
Organizator: Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”.
Parteneri: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca; Alandala Events; Visit Cluj.
„Historical Miniature Wargames” ” – Propunem generalilor aspiranți să participe la jocuri de simulare militară istorică. Jocurile utilizează reprezentări ale unităților militare autentice, cunoscute, în mod generic, în lumea largă, sub numele de historical miniature wargames. Rolul acestora este, pe lângă aspectul distractiv, unul bogat educativ și benefic pentru înțelegerea realităților istorice: exercițiul mental de a coordona armate, ținând cont de particularitățile diferitelor tipuri de soldați, relief și variabile, ca moralul trupelor sau alte aspecte neașteptate.
Interval orar: 17:00-21:00.
,,UBB 440-începuturile iezuiteˮ – Filmul documentar prezintă istoria primelor secole în care a existat învățământ de nivel academic la Cluj. El se concentrează pe evoluția Colegiului Iezuit, pe lângă care au funcționat diferite instituții de învățământ: școală de nivel mediu, internat (convict), Academie/Universitate și Seminar Teologic. Filmările au fost realizate în locurile și clădirile care se leagă nemijlocit de aceste structuri academice.
Orarul proiecțiilor: 19:00 și 22:00.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar; Muzeul de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”; Biroul Programe Culturale și pentru Tineret Cluj-Napoca; Asociația Istoria Vie; The Kobold; Sarcastic Gamers; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Asociația Clujul de Altădată; Universitatea „Babeș-Bolyai”; Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”; Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității „Babeș-Bolyai”.
Parteneri:
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”; Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.
Museum Quest – Ghid VR – Noaptea Muzeelor va prilejui lansarea versiunii 1.0 a ghidului virtual al muzeului. Acesta va putea fi parcurs și pe dispozitive VR. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să descopere muzeul pe cont propriu, pornind de la o activitate de tip Museum Quest menită să le pună la încercare abilitățile deductive. Ambele activități sunt accesibile și în limba engleză.
Parteneri:
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”; UBB Cultural.
„Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic”
– Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sălbatice sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Înfiinţat în 1859, Muzeul Zoologic-UBB găzduieşte unele dintre cele mai vechi colecţii din ţară, în care se găsește o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum şi multe animale originare din diferite colţuri ale lumii. Vă așteptăm să ne vizitați!
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Input your search keywords and press Enter.