„Galeria Națională” – reprezintă expoziția permanentă a Muzeului de Artă, Cluj-Napoca, realizată în 15 săli de la etajul clădirii. Actuala paginație a Galeriei Naționale etalează peste 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură, selectate din patrimoniul muzeului. Ținând seama de specificul patrimoniului, actuala paginație propune o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât și sub raportul filiațiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică națională (secolele XVI-XX) cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania și o evidențiere expresivă a multiculturalității proprii spațiului intracarpatic.
„Zbor interior” – Ádám Keleti reprezintă o primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Ádám Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz și pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea plasticianului dintr-o jumătate de secol de creație.
Lucrările sale se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic.
Pentru artist, instituționalizarea radicalismului avangardist reprezintă o realitate incontestabilă. Prin urmare, în cazul său, „a inova” este echivalent cu „a reînnoi” experiența artistică și estetică a unor curente precum Suprematismul, Abstracționismul sau mișcarea Pop-Art, privite cu reverență, ca repertorii formale etern valabile. Printr-un exercițiu laborios și matur, artistul plastic ne îndeamnă să vedem, prin suprafețele semnificative ale lucrărilor sale, un viitor actualizat odată cu fiecare clipă prezentă.
„WORLD PRESS PHOTO | 2021 – Precizia instantaneului. CLIPA CARE VORBEŞTE” – o imersiune fascinantă în lumea fotografiei de presă și a fotoreportajului de actualitate, în compania acelor „povești vizuale” care contează cu adevărat și merită să fie cunoscute pe scară largă. Purtând marca viziunii regizorale a studentei Universității clujene de Artă și Design, Nadejda Ursu, specializarea Foto-Video și P.C.I., prezentarea video a ediției 2021 a celei mai importante expoziții de fotojurnalism la nivel mondial este realizată sub coordonarea istoricului de artă Alexandra Sârbu de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și a lect. univ. dr. Andrei Budescu – Universitatea de Artă și Design.
Lansarea video-ului va avea loc sâmbătă, 12 iunie, ora 20.00, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
„Expoziția permanentă” reprezintă o oază din centrul Clujului, care întrerupe cotidianul urban: Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Viața materială și spirituală a țăranului este decodificată prin unelte, meșteșuguri, obiceiuri, credințe și superstiții, portul de sărbătoare, toate așezate într-un parcurs care vorbește despre ingeniozitate și frumos.
Actuala expoziție permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” – încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, complexitate și coerență funcțională a componentelor.
Expoziția abordează – în maniera devenită clasică în muzeografia etnografică – principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile instituției noastre.
„BITTER THINGS – Narratives and Memories of Transnational Families” „LUCRURI CARE DOR – Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”) – expoziție organizată de Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Eveniment special – proiecție concert de muzică clasică
Participanții vor avea ocazia să vizioneze proiecția unui concert de muzică clasică.
„Expoziție de bonsai și ceramică”.
Centrul de Cultură Urbană Casino vă propune pentru Noaptea Muzeelor o mini-expoziție de artă, bazată pe secole de știință și experiență a bonsailor japonezi, demonstrând modul în care omul a domesticit natura, fie reducând-o la proporții minimale, fie exagerându-i dimensiunile. „Napoca Bonsai” ne mai încântă și cu obiecte ceramice autentice, adiacente artei bonsailor.
Eveniment special
Țara Soarelui Răsare va fi și mai aproape prin momentele muzicale inspirate de cultura japoneză, oferite de artiștii Asociației „Opera în lumea copiilor” – Adriana Țidor (soprană), Emanuel-Silvan-Ioan Roșca (bariton) și Marian Vasc (tenor), în intervalul orar 19.30 – 22.00.
Galeria A
„New Lands – expoziție monoprint și colaj fotografic” – Fany Singer / G+G (Dorel Găină). Expoziția propune o suită de lucrări create din pasiune pentru printmaking și fotografie, aducând un plus de autenticitate, atât ca temă, cât și prin tehnicile alese. Astfel, veți descoperi tehnica monoprint. Spre deosebire de majoritatea procedeelor imprimării care permit mai multe originale, aici se va vedea o formă deosebită de imprimare, ale cărei imagini pot fi făcute o singură dată, de unde și denumirea de „mono” print.
Eveniment special
Programul de vizitare al expoziției este completat cu micro-recitaluri de vioară și chitară susținute de Mara Torge- vioară – (clasa prof. Corina Marc), Tudor Torge – chitară clasică (clasa prof. Viorela Filimon), Rareș Șiclovan – vioară – (clasa prof. Doina Todoruț), în intervalul orar 20.00-22.00.
Galeria B
„Orașul și Academia” – este expoziția foto-documentară dedicată istoriei Colegiului Iezuit din Cluj.
În cadrul acestuia a funcționat, începând din 1581 Academia Claudiopolitană (Academia Clujeană), prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României, care a primit încă de la întemeiere, privilegiul de a conferi absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor.
Catalogul expoziției, editat în limbile liniilor de studii ale Universității Babeș-Bolyai (română, maghiară, germană și engleză), se află la dispoziția vizitatorilor.
Organizator: Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”.
„LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” – expoziția este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES.
Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri cuprinse între frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, respectiv, cele mai importante situri arheologice romane ale fostei Dacii și ale teritoriului Dobrogei, împrumutate cu generozitate de un număr impresionant de 13 muzee partenere.
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației necesare înscrierii a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
„România în Realitate (augmentată)” – expoziție de Octavian Pavel, curator Lina Țărmure.
– Expoziția combină fotografia de peisaj cu realitatea augmentată. 12 imagini cu locuri cunoscute și mai puțin cunoscute din România invită la o experiență interactivă inedită. Prin intermediul unei aplicații de vizualizare a realității augmentate, privitorul are ocazia să descopere și să experimenteze întreaga atmosferă din momentul captării imaginilor.
Proiectul își propune să promoveze, în rândul vizitatorilor, ținuturile minunate din România, încurajându-i să le descopere prin călătorii.
Eveniment special:
21.30 – 23.30 – Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj Très Court 2021
(curtea Institutului)
Un maraton de foarte scurt metraje, format din competiția internațională a festivalului cu peste 40 de filme de toate genurile: ficțiune, animație, documentar, experimental. Veți fi invitați să votați pentru decernarea Premiului publicului atribuit de spectatorii din 23 de țări. Vă așteptăm să descoperiți peste 100 de filme de maximum 4 minute, venite din toate colțurile lumii.
„Chipuri ale sfințeniei”
– În acest an, Muzeul Mitropoliei Clujului pregătește celor care-i trec pragul cu ocazia „Nopții Muzeelor 2021” o frumoasă surpriză. Astfel, pe lângă expoziția permanentă, care conține icoane de patrimoniu, pe lemn și sticlă, obiecte de cult, carte veche românească etc., vizitatorii vor putea admira expoziția de grafică Chipuri ale sfințeniei, cărbune și pastel, a artistului plastic Aida Șușter-Boțan (Botoșani), un frumos omagiu pentru mărturisitorii credinței care au suferit în perioada comunistă.
„What makes me”
Titlul expoziției propune explorarea construcției identității într-o logică tautologică, pornind, așadar, de la identitatea însăși. Acest concept apare în urma unei perioade în care ideea de a sta (sau de a fi) înăuntru, precum și raportul interior – exterior (și, prin extrapolare, interioritate – exterioritate) au devenit centrale și exacerbate în experiența noastră cotidiană. Expoziția caută să recalibreze percepția asupra a ceea ce ne vertebrează, de fapt, atunci când pârghiile exterioare și exteriorul însuși – cu toate fațetele sale sociale, interactive, dinamice – devin inaccesibile. Este o întoarcere la corporalitate, o redimensionare a statutului formatant al lucrurilor mărunte, al ipostazelor domestice care s-au acutizat în trăirile de zi cu zi. Este, de asemenea, o perspectivă care privește individul în interacțiunea sa cu un nou tip de singurătate și fragilitate asupra cărora se apleacă nu cu disperare, ci cu compasiune.
„Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic”
– Iubitorii de animale sălbatice sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității „Babeș-Bolyai”, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția permanentă. Înființat în 1859, muzeul găzduiește unele dintre cele mai vechi colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.
„Colonia Wedding – Artă contemporană din Berlin în România” – Expoziția-eveniment cuprinde lucrări în medii diferite, precum pictură, artă conceptuală, desen, instalație, sculptură sau video, care poartă semnătura artiștilor: Inna Artemova, Jovan Balov, Jan Bejsovec, Archie Galentz, Pablo Hermann, Patrick Huber, Margarete Huber, Elena Ilina, Henrich Jacob, Caren Kolterman, Anton Laiko, Ute Lindner, Maria Marshall, Mathias Mayer, Olga Mos, Karen Stucke, Kata Ungher, Andreas Wolf, Igor Zaidel, Vassily Melnichenko.
„BITTER THINGS – Narratives and Memories of Transnational Families” („LUCRURI CARE DOR – Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”) – „LUCRURI CARE DOR” este un proiect expozițional bazat pe cercetare, realizat de spațiul de creație Bi’bak din Berlin, care explorează impactul migrației forței de muncă asupra noțiunilor de maternitate și familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante și a copiilor lăsați în urmă. Pornind de la experiențele unor familii transnaționale din prezent și din trecut, instalația împletește povești și obiecte marcante pentru viața acestora.